eufit logo Eufit kártya

Módosítva: 02-06-26

EU tapasztalatok

2002. I. félévi várható események a magyar-EU kapcsolatokban

Döntô fordulóba lépnek a csatlakozási tárgyalások, összeül a Társulási Bizottság, és felgyorsul a magyar EU-diplomácia, a várható eseményeket lásd:

2002. I. félév - Spanyolország az EU soros elnöke

Január 25.
Az elsô hat csatlakozásra jelentkezô ország (a „luxemburgi Hatok") konzultációja
Január vége:
A spanyol elnökség elôterjeszti a csatlakozási tárgyalásokra aktuálisan megnyitandó közösségi álláspontokat
Február 9-10.
az EU külügyminisztereinek általános tanácsülése
Február 25-26.
A Társulási Parlamenti Bizottság ülése Budapesten
Március 15-16.
Barcelona: a spanyol elnökség alatti elsô Európai Tanácsülés, a tagjelöltek részvételével
Május vége:
A Magyar-EU Társulási Bizottság ülése
Június 11.
EU kormányközi Konferencia kezdete
Június 21-22.
Sevilla: Európai Tanácsülés a spanyol elnökség lezárásaként
Terv: a következô hónapokban a magyar miniszterelnök valamennyi EU-tagállamot végiglátogatja, napirenden: a csatlakozási tárgyalások

2002. II. félév - Dánia az EU soros elnöke
Az év kérdése:
beigazolódik-e a „Koppenhágától Koppenhágáig" menetrend? (1993-ban Koppenhágában hirdette meg az EU a keleti kibôvülésre vonatkozó elvi követelményeit)

A 2002. I. félévi spanyol EU elnökség elôrejelzett prioritásai

A terrorizmus elleni harc, az Euro sikerre menedzselése, a folyamatos gazdasági és szociális reformok, „a kibôvüléssel kapcsolatos menetrend teljesítése", az EU kül- és védelmi politikája, valamint az Európa jövôjérôl megindított vita és a reform továbbvitelét célzó Konvent levezénylése: ezek a feladatok szerepelnek, és ebben a sorrendben, az I. félévben az EU-ban az elnökséget betöltô spanyol kormányzat prioritási litáján.

EU-csatlakozás: Hajrá magyarok!?

EU-csatlakozás: hajrá magyarok!? 2001. végéig Magyarország a csatlakozási tárgyalások 31 fejezetébôl 23 fejezetben befejezte a szakértôi elôkészítô egyeztetéseket, ezzel a jelenleg csatlakozásra váró országok közül a tárgyalások tekintetében a legelsôk közé tartozik. A neheze mégis hátravan:
csak 2002-ben kezdôdnek meg az érdemi tárgyalások a közösségi agrárrendtartásba való beépülésrôl, a struktúrális rendszerek magyaroszági mûködtetésérôl és a közös költségvetéshez való hozzájárulásról. Miért ez a neheze? Ezeken a csatornákon juthat hozzá Magyarország az EU-tagságunkkal kapcsolatos finanszírozás több mint 90%-ához! Eközben az EU egyenlôre beláthatatlan mértékû és tartósságú gazdasági recesszió elé néz, mi meg választások elé. Hát, jó lesz megôrizni...a türelmünket és a józanságunkat is.

cde-dce

Acrobat Reader

Konferencia-körút Bánátban

Egyesületünk január 21-23.-án szoros programban egy bánáti konferencia körúton vett részt.

Évadnyitó konferencia

Január 24.-én tizenegy európai országból 20 vendéggel 340-en hazai kisvállalkozóval többségében tagunkkal tartottuk meg az SME-Unionnal közös konferenciánkat a Hotel Mercure Budaban.

Megalakult az SME-Central

Megalakítottuk az SME-Centralt a Kis- és Középvállalkozók Közép-európai Szövetségét, melynek ügyvezetését Egyesületünk adja az elsô évben.

Régebbi híreink