eufit logo Eufit kártya

Módosítva: 02-12-08

EU tapasztalatok

Az Eufit Magyarországon

Mottó: Az EU-politika a mindennapokban = az összehangolt nemzeti érdek sokszínû – és sok szintû! – érvényesítése

Sok szóbeszéd, kisebb-nagyobb hír és leginkább „sok hûhó" övezi az EU-ban folytatott lobbizást. Esetenként szinte nagyobb jelentôséget tulajdonítanak ennek, az immár elismerten és elfogadottan informális (azaz: nem-hivatalos) tevékenységnek, mint a valóságos nemzeti, azaz tagállami érdekérvényesítésnek, kapcsolatoknak. Nyilván eltér ettôl – és még talán még több téveszme fonja körül – az EU-n kívülálló országok és egyéb érdekképviselô szervezetek, csoportok lobbizását a különbözô közösségi intézmények mellett.

Mi a lobbizás? Rövid ismertetésünk azt mutatja be, hogy a brüsszeli lobbizás – nagyon is szigorúan egyfajta szakma. Vannak általános (bár ugyancsak nem hivatalos) követelményei, ugyanakkor pedig a sokmzetiségû, soknyelvû, vegyes kultúrájú és összetett intézményrendszer közegében „érvényes", valamint a mindennapi tapasztalakon alapuló szabályai, sôt rendszere is.

Ki mért lobbizik? A brüsszeli lobbisták elsôsorban nem politikai, hanem mindenekelôtt szakmai ügyekben lobbiznak: igaz, ez szinte kivétel nélkül át- meg át van itatva a nemzeti, tagállami érdekek szövevényével.

Lobbizni persze nemcsak Brüsszelben kell – igaz, ez sokszor a tevékenység látványosabb része. Az EU-ban a közösségi szintû lobbizás ugyanilyen fontos bázisa az egyes tagországokban mûködô szakmai, vállalkozói, és legkülönbözôbb civilszervezetek.

cde-dce

Acrobat Reader

Konferencia-körút Bánátban

Egyesületünk január 21-23.-án szoros programban egy bánáti konferencia körúton vett részt.

Évadnyitó konferencia

Január 24.-én tizenegy európai országból 20 vendéggel 340-en hazai kisvállalkozóval többségében tagunkkal tartottuk meg az SME-Unionnal közös konferenciánkat a Hotel Mercure Budaban.

Megalakult az SME-Central

Megalakítottuk az SME-Centralt a Kis- és Középvállalkozók Közép-európai Szövetségét, melynek ügyvezetését Egyesületünk adja az elsô évben.

Régebbi híreink